Gyakorlati tapasztalatok bizonyítják, hogy a különböző bőrtípusok, a különböző évszakokban máshogy viselkednek az időjárás változásainak hatására.

A csapadék, a szél, a napfény, a hőmérséklet változása az egyes évszakokban kedvezően vagy éppen kedvezőtlenül befolyásolja az egyes kozmetikai rendellenességek létrejöttét.

Lehetőségeink az egyes évszakokban kezelésükkel kapcsolatban is jelentősen eltérhetnek.

Tavaszi bőrproblémák és kezelése:

Az időjárási viszontagságok kedvezőtlenül befolyásolják a bőr hidratációját. Pontosabban a keratin a bőrfelszíni emulzió és a vízmegkötő faktorok állapotát. Mivel a keratin hidratációja nem tökéletes felszíni vízhiányos bőrök jöhetnek létre. Fokozódik a bőr gyulladásra való hajlama is. A hűvös szeles idő megszakítja a keratin és a vízmegkötő faktorok kapcsolatát. E kapcsolat hiánya különösen a víz és zsírhiányos , mélyrétegi vízhiányos bőr állapotát rontaná, mert a bőrtípusok gyulladásossá válnak.

Mint, minden kozmetikai rendellenesség, így a tavaszi bőrgyulladás kezelésénél is a rendellenesség kialakulásának a megelőzése a legfontosabb. Alapvető feladat valamennyi bőrtípus felszínének védelme nappali krémekkel az időjárás viszontagságai ellen.

Fontos az is, hogy a bőrbe minél több gyulladáscsökkentő nyugtató hatóanyagot juttassunk.